Håndskader

Håndskader

Å skade hendene er forholdsvis vanlig. Omkring 20 % av skader ved en skadepoliklinikk, vil være en håndskade.
Skadene omfatter alt fra enkle kutt skader til svært omfattende skader med ødeleggelse av sener, nerver, bein og muskler eller med tap av fingre.

Hva skjer når en søker hjelp i forbindelse med skader ?

Oppfølging hos lege og sykepleier:

Skaden behandles hos lege. Om nødvendig; hos legespesialist i ortopedisk kirurgi eller plastikk kirurgi. Det kan være aktuelt med operasjon eller annen behandling.

Tilheling av sår og skader følges opp hos lege og sykepleier. Gror såret fint ? Holder bruddet på å tilhele ? Er det tegn til infeksjon ( betennelse)? Hvordan ”takler” personen den nye situasjonen sin ?

Oppfølging av fysio- ergoterapeut:

  • Samarbeider med pasienten og legen om hvilke tiltak som skal settes i gang tidlig.
  • Etter skader og kirurgi er det vanlig at hånda hovner opp. Du vil få råd om hva du kan gjøre for at hevelsen blir minst mulig.
  • Øvelser som pasientene gjør selv under veiledning fra terapeuten for å forhindre at hånda blir stiv og ubrukelig. Korte treningsøkter gjennomføres flere ganger i løpet av dagen, både hjemme og sammen med terapeuten. Unngå lange økter i en tidlig fase, det kan gi ekstra smerter og hevelser.
  • Fingerleddene er små og beveger seg ikke så mye hver for seg, men når du knytter hånda rundt gaffelen for å spise må både leddene, senene, musklene, nervene ( følelsen) og huden fungere.
  • Målet for opptrening og for andre tiltak som iverksettes, er at den personen vi arbeider sammen med skal oppnå en best mulig funksjon i hendene og kunne bruke dem i store og små gjøremål i det daglige.

”Bare” en finger..

Skader eller sykdom i ei hånd eller i en finger har også en følelsesmessig side for den personen som opplever dette. Vi er ulike når det gjelder opplevelser av skader og sykdom, så det må vi ta hensyn til under rehabiliteringen. Vår erfaring er at samarbeid gir best resultat og at DU som pasient er den viktigste aktøren!

Terapeutene har kunnskap og erfaring om oppfølging av personer med håndskade og vi vil bidra så langt vi kan for å nå målene!